Episodis del moviment obrer als Països Catalans (vol. 3)

El projecte historiogràfic Episodis del moviment obrer als Països Catalans recull i estudia una selecció de fites clau de l’obrerisme català amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica de les classes populars i divulgar-la en un format accessible, però rigorós. En el primer volum, s’hi aplegaven vuit capítols il·lustratius del període comprès entre la formació del moviment obrer català el segle XIX i la dictadura de Primo de Rivera. En el segon, s’hi reunien vuit recerques emmarcades entre l’inici de la Segona República Espanyola i la fi de la Guerra Civil de 1936-1939.

Aquest és el volum que conclou la trilogia. Set treballs que analitzen les tres grans etapes de la lluita obrera al sud de l’Albera: la dels anys més durs del franquisme, en què l’obrerisme estava desarticulat per la repressió; la dels seixanta i setanta, on el sindicalisme esdevingué un fenomen massiu capaç d’erosionar la dictadura; i la que s’estén des de la dècada de 1980 fins a l’actualitat, amb un sistema sindical sorgit dels Pactes de la Moncloa que ha aconseguit domesticar els sindicats majoritaris i relegar als marges els qui s’hi enfronten.

 14,00

Add to wishlist

Introducció: Experiències del passat per a les lluites del present, Marc Santasusana i Corzan; Els maquis: La lluita armada contra el feixisme, Agustí Giralt; La vaga de 1946: Una vaga contra la carestia i la fam. Les dones al capdavant, Jordi Bonvehí; De l’avantguarda a l’oportunitat perduda: Les Comissions Obreres als Països Catalans (1962-1977), Miguel Ángel González Ayala; La batalla d’Alts Forns de Sagunt: La lluita contra la desindustrialització al País Valencià, Pau Celeiro Fuentes; La vaga general del 14 de desembre de 1988: Crònica d’un èxit que va fracassar, Xavier Diez; La lluita pels dos dies de descans, Xavier Martín; Les vagues generals catalanes del 2017 i el 2019, Marc Santasusana i Corzan.

Autor/a

VV.AA

Editorial

Edicions del 1979

Idioma

català

ISBN

978-84-128181-0-9

Pàgines

136

Publicació

febrero 2024

Pes 0,200 kg
Dimensions 21 × 14 × 0,8 cm

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Episodis del moviment obrer als Països Catalans (vol. 3)”